Jadłospis

MENU

(17.05-21.05.2021)

 

Poniedziałek

Obiad:

Zupa: Ogórkowo-koperkowa na wywarze drobiowym z ryżem i marchewką (zabielana) (7)

Danie główne: Naleśniki z prażonym jabłkiem (3szt), kompot (1,3,7)

Wtorek

Obiad:

Zupa: Jarzynowa na wywarze drobiowym (zabielana) (7)

Danie główne: Medalion z kaszy gryczanej z indykiem, sos porowy (zabielany), ziemniaki, surówka Staropolska (marchewka, kapusta biała, ogórek kiszony, cebula), kompot (1,3,7)

Środa

Obiad:

Zupa: Krem ziemniaczany na wywarze warzywnym z grzankami (zabielana) (1,7)

Danie główne: Kluski na parze z musem truskawkowym (3szt), kompot (1,3,7)

Czwartek

Obiad:

Zupa: Żurek na swojskim zakwasie z ziemniakami (zabielany) (1,7)

Danie główne: Bogracz z szynki wieprzowej z warzywami (pomidory, papryka, kukurydza, groszek zielony, ogórek kiszony), ryż paraboliczny, kompot (1)

Piątek

Obiad:

Zupa: Pomidorowa na wywarze drobiowym z makaronem (zabielana) (1,3,7)

Danie główne: Jajko sadzone ze szczypiorkiem (2szt), ziemniaki, surówka colesław, kompot (3,7)

 

Alergeny w żywności:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, pekan, brazylijskie, pistacje, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mh/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktó w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne.